expo 2020 dubai swedish pavilion terrace outdoor greenery 2021 greenworks 03

Grönskande svensk paviljong i Dubai

Expo 2020 Dubai

Världsutställningen i Dubai har slagit upp sina portar i intensiv värme. Greenworks’ landskapsingenjör Jens Öqvist är på plats och har både formgett och installerat växtväggar och planteringar ute som inne.

– Vi bidrar bland annat med en 8 meter hög och 3 meter bred växtvägg i trapphuset, förklarar Jens Öqvist som skapat kompositionen på plats. Den är ganska lik de som vi gör inomhus hemma i Sverige med automatisk bevattning och en flora bestående av bland annat kallaväxter som Philodendron scandens, Schefflera arboricola, Aglaonema ’Silver Queen’, Alocasia ”Pink Dragon” och pepparväxter som Peperomia angulata ‘Rocca Scuro’. Transporten av växterna från Nederländerna gick förvånansvärt bra, trots att de fick bo i en sluten trälåda i flygplan och tull i nästan en vecka.

Expo Dubai 2020

The Forest, den svenska paviljongen som skapats av Alessandro Ripellino Arkitekter tillsammans med Adrien Gardère Studio och Luigi Pardo Architetti, är regeringens enskilt största export- och investeringsfrämjande satsning under året. Paviljongen som återfinns i området Hållbarhet är uppförd av trä som skeppats ner från Dalarna och vill visa på hur innovativ träbyggnad kan konkurrera med traditionell byggnadsteknik, inte minst miljömässigt. Greenworks växtväggar och planteringar skapar en helhet av skog och prunkande grönska.

Att skapa en växtvägg i ett kontrollerat inomhusklimat är inte någon större utmaning för Greenworks, arbetet utomhus har varit desto mer krävande. Jens har på sina turer i den heta staden noterat att åtminstone en tredjedel av alla offentliga planteringar är sönderbrända av den obönhörligt heta solen. Emirathuvudstaden Dubai har en förhållandevis kort historia som storstad. Fram till 1970-talet fanns här endast ett fiskeläge, idag är Dubai en emirathuvudstad med mer än 3 miljoner invånare där placeringen mellan Dubaibukten och öknen ger ett tufft klimat där det mesta är helt konstgjort. Inte desto mindre, eller kanske just därför är Dubai en av världens främsta turistdestinationer, däribland jordklotets högsta skyskrapa Burj Khalifa.

– Jag reste till ett plantskoleområde i Warsan, säger Jens Öqvist, i 40 graders värme botaniserade jag bland 20 plantskolor innan jag hittade Gover, ett seriöst företag som även kunde hjälpa till och resonera kring växtvalen, de gav förslag på flera växter som klarar det här krävande klimatet och som fungerar i hydroponiska system på vägg. 

Växtväggen utomhus på terrassen består av olika typer av marktäckande växtarter, bland annat Wedelia trilobata, Asystasia gangetica och Asparagus sprengeri. Utöver det har Greenworks ansvarat för växtbäddar på terrassen samt frösådder i fogarna på stenläggningen vid markplan.

– Den höga värmen har krävt dubbla rader droppslang i växtbäddarna som vi installerat på terrassen i full sol. Vid ena delen av terrassen ska växtbäddarna återge en känsla av land som möter hav. Barrträd som Araucaria heterophylla med Asystasia gangetica möter gräs som Pennisetum setaceum blandat med uppstammade Ficus retusa och sist men inte minst väldoftande Arabiskt jasmin.

– Vid markplan runt de stora träpelarna som ska efterlikna en skog fick vi uppdraget att göra fogarna mellan stenplattorna gröna. Först tänkte vi köra på konserverad mossa men den lämpar sig inte utomhus så vi fyllde fogarna med jord och sådde en mix med gräsfrön.  

Beställningen kom i sista minuten och Jens har tillsammans med medhjälparna Vikram och Amir arbetat stenhårt för att bli klara i tid till öppningen den första oktober. De gröna ytorna har gett den svenska paviljongen en grön frodighet som kompletterar en stram arkitektonisk gestaltning av en mängd stående kraftiga trästolpar.

– Om man tar sig ner hit innan Expo2020 stänger 31:a mars nästa år så ska man absolut besöka grannpaviljongerna som har spännande växtväggslösningar, föreslår Jens Öqvist entusiastiskt. Den slovenska paviljongen består av en enorm vertikal trädgård täckt av ett välvt skärmtak i trä. Singapore är ännu mer radikalt med konformade växtinstallationer som reser sig upp från golvet och hänger från taket, det är som att gå in i en slags stadsdjungel.