Vasakronan Drottningatan, Stockholm

När Vasakronan bestämde sig för att renovera fasaden på Klara Zenit mitt i Stockholms city bestämde de sig för att de ville skapa ett nytt landmärke i Stockholm. Nyréns arkitektkontor fick uppdraget att kartlägga möjligheterna för en levande utomhusfasad.

Var_Stockholm, Sweden
Kund_Vasakronan
År_2016

Bildgalleri

I städer som Madrid, London och Paris finns det redan fantastiska utomhusväxtväggar, men dessa stöder ligger i varmare klimatzoner än Stockholm, vilket gav projektet en ny utmaning vi var tvungna att identifiera och utveckla ett växtsystem som skulle klara av Nordens skiftande klimat, år ut och år in. Tack vare Greenworks goda renommé och förståelse för riktigt krävande växtväggar blev vi därför en naturlig samtalspartner i projekteringsfasen. Tillsammans med Nyréns identifierade vi att Klara Zenits fasad skulle innehålla en mängd olika växter, mestadels perenner, som inte bara klarade ett nordiskt klimat utan även kunde skapa en spektakulär effekt särskilt under sommarsäsongen. Vi ville även fullt ut nyttja och visa på möjligheterna en vertikal trädgård ger, genom att även plantera mindre träd och buskar för att skapa en intressant variation i landskapet.

Med Vasakronan som beställare blev denna Stockholms första, riktiga vertikala trädgård. Trädgården innehåller idag allt från buskar till ängsmiljö, men även blommande växter. På 70 kvadratmeter samsas 2 500 växter från nästan 40 olika arter, exempelvis lingon, vintergröna, silverarv, backnejlika, kråkbär, dvärgbjörk, kryptall, liten kärleksört och stäppsalvia. Dessutom har växtväggen blivit levande på ett sätt ingen kunde förutse med ett eget fågelbo mitt i växtväggen, tryggt undangömd från stadens sus bland grönskande växter och buskar. Idag har Klara Zenits växtvägg under flera år utvecklats och blivit en grönskande biotop mitt i staden som på ett ypperligt sätt bevisar att det går att skapa livskraftiga och vackra utomhusväggar även i Nordens karga klimat.

Mer som detta

Mobilia

Storgatan 1

JCDecaux Upsala

Kontakta oss för ditt projekt

Kontakta oss om ni har frågor

Ladda ner vårt produkthäfte

Få kostnadsfri prisuppskattning