Storgatan 1, växtväggar inomhus

Greenworks firar 10 år med nytt showroom

Efter att ha vuxit med både stora och små projekt under 10 år har Greenworks nu sedan i somras showroom med växtvägg och allt på Östermalmstorg. Den frodiga grönskan fyller stora panoramafönster som dessutom har en skiftande ljussättning kvällstid.

Storgatan 1, vertikala växtväggar utomhus

– Vårt kontor och vår visningslokal är något av ett materialbibliotek, förklarar Emma Norman och visar hur väggarna i celadongrön nyans och det egenkomponerade terrazzogolvet med sten som skiftar i ockra, smaragd och vitt kompletterar den växtstinna inredningen samtidigt som den anknyter till intilliggande Hedvig Eleonora kyrkas alla ärggröna takdetaljer.

Det finns ett femtiotal arter på plats. Kontorsdelen är lite mer stram medan kundavdelningen, där arkitektluncher, seminarier och utbildning kommer att äga rum, är lite mer yvigt lummig. Konferensavdelningen är helt igenom vintage med ett superelipsbord i masurbjörk och sjuan-stolar i patinerat läder. I de stora fönsterpartierna mot Storgatan och Östermalmstorg hänger olika varianter av Greenworks pendel Babylone, formgiven av Alexis Tricoire, små svävande växtlandskap med egen ljussättning. Växtligheten är i övrigt ljussatt med Philips Signifys belysning för att kunna på plats kunna diskutera begreppet Human Centric Lighting: hur våra kroppar styrs av ljusintensitet och färgtemperatur.

per emma

– Vi har haft mängder av besökare som knackat på för att få veta mer om vår växtvägg här utanför, säger Greenworks grundare Per Berglund och visar början till en större vertikal trädgård på gavelpartiet.

– Genom att klä in en fasad med växter så får vi ännu mer grönska i stadsmiljön, tillägger Emma Norman, dessutom slipper vi problemet med klotter och -sanering. Nu drömmer bostadsrättsföreningen om att fylla även innergården med gröna planteringar.

Skönhetsrådet och Stockholms stad, som tidigare ställt sig något skeptiska till växtväggar utomhus, ser nu ut att ha bytt ståndpunkt och är betydligt mer positiva. Förhoppningsvis kan fasadväggen täckas in hela vägen upp för att bli ett ännu populärare landmark vid Östermalmstorg.

Greenworks landskapsingenjör Jens Öqvist kommer in från ett av sina uppdrag och förklarar att det är en varierande komposition man har satt upp. Här finns mängder av vårlökar och på försommaren kommer blåregn att blomma ikapp med olika sorters rhododendron. Kanske kommer det även dyka upp spännande mossarter snart.

– Lavendeln är fortfarande dekorativ så här till hösten och så har vi daggkåporna, kärleksört, röd solhatt, och nu verkar det som att rosorna får vara i fred från förbipasserande som passat på att knipsa av blommorna för att ge bort. Nästa steg är kanske är att plantera något ätbart. Visst det finns timjan men jordgubbar till hade varit på sin plats.