Växtinredning, växtväggar inomhus, pendlad grönska, Remedy Yoga Stockholm

Vertikala trädgårdar med personlig prägel

Växter av alla de slag reducerar buller, diffuserar ljus, syresätter luft och neutraliserar luftföroreningar. Fast är inte en allmän känsla av välbefinnande ännu viktigare än alla dessa mätbara parametrar?
Förutom att installera stora vertikala trädgårdar inne som ute, bidrar Greenworks med alla typer av växtväggar som tillför något alldeles extra i inredningsgestaltning av både offentlig och privat miljö.

Urval av Greenworks-installationer ➡

REMEDY STOCKHOLM, 2018

Växtinredning, växtväggar inomhus, pendlad grönska, Remedy Yoga Stockholm

– Vi har en rätt svår och djup lokal med lite ljus, berättar Amelie Parchami som öppnade sin yogastudio Remedy i Stockholm i november i slutet av förra året. Min dröm var en växtvägg som mjukar upp lokalen med prunkande blommor och blad och ger kunderna en härlig vibe.

Drömmen förverkligades med fredskalla, fjädersparris och många andra växter som ger liv åt döda väggar och bryter av skarpa vinklar.

– Vi valde luftrenande växter, men det jag gillar mest är hur växter är sköna för ögonen och alla våra sinnen. Ögat får vila på något grönt och jag tror det har en stor positiv inverkan att vi har levande grönska i rum som vi befinner oss i. Det är svårt att ta på, det är en känsla, men det skulle märkas direkt om vi tog bort det. Vi har även adderat några Babylone, Greenworks hängande mini-trädgårdar precis under takfönstren.

SUPERFRUIT, 2015

superfruit indoor vertical garden bespoke greenery stockholm 2015 greenworks 01 scaled

– Den är precis som ny, säger Martin Lyberg, grundare av Superfruit, om växtväggen på kontoret. Allt byggdes ju på plats och fungerar perfekt, inga läckor, och skötseln fungerar som utlovat. Jag gillar den här regnskogskänslan, den är lika exotiskt som Superfruit.

Hälsokostföretaget Superfruits växtvägg kom på plats på kontoret i Stockholm för 6 år sedan och är idag en frodig bit inomhusdjungel. Och nog har den blivit lite yvig, ormbunkarna högst upp hänger ned över ett rikt bladverk och ger därmed växtväggen ännu mer djup.
Lohilo Foods har gått in i Superfruit och Martin Lyberg räknar med en stor tillväxt för företaget. Den gröna inredningen går hand i hand med företagsfilosofin, Martin skulle inte kunna tänka sig ett kontor utan grönska.

– Det är klockrent med växter: trevliga att se på och de bidrar till att göra lokalen levande. Vi vet att växter påverkar oss positivt, och att de även bidrar till syresättning av luften i lokalen. Jag skulle gärna se växtvägg hemma också, och är inte green cityfarming framtiden?

Vi människor har ett medfött band till naturen som dessvärre blir svårare och svårare att tillfredsställa i en alltmer urbaniserad värld. Parkytor är långt ifrån en självklarhet i alla städer, och är dessutom ojämnt fördelade. Grönytor byggs bort när allt fler flyttar in. Inte undra på att konceptet Biophilia, som ursprungligen myntades av Erich Fromm, inspirerar samtidens inredningsarkitektur. Vi vill se hur knoppar slår ut, hur trädkronors blad silar solljuset. Bladverk och blommor påverkar ljus och akustik, och dessutom doftar de gott. Möjligheten att med både snabba och enkla lösningar skapa gröna ytor inomhus och växtväggar utomhus gör att vi återknyter kontakten med naturen.

BABOR, 2019

Växtinredning, växtväggar inomhus, pendlad grönska, mossa inomhus, Baborm
Babylone, pendlad grönska, Babor Stockholm

Alla typer av installationer är möjliga. Den allra senaste är ett runt väggparti för Ernst & Youngs kontor i Stockholm, ett projekt som är framtaget tillsammans med Ambius. Eller en hel rad växthuspendyler i Babors Treatment Lounge på Humlegårdsgatan nära Stureplan, lätt dimmade rogivande LED-ljus vars olika ljusintensitet och färgtemperatur påverkar vår hormonproduktion

ERNST & YOUNG, 2021

Ernst & Young, växtväggar inomhus, Stockholm