Vertikala trädgårdar både utomhus och inomhus ifrågasätter på allvar hur vi bygger vår urbana miljö och gestaltar vår interiöra arkitektur. Att växter av alla de slag kan bidra till vårt välbefinnande kan förstås mätas kvantitativt när det handlar om syresättning, luftrening och akustiska egenskaper. Bättre kvalitativa egenskaper som psykosociala miljöer ger istället upphov till ny forskning. Sjukhus och äldreomsorg är därför områden där grönskande växtlighet blir alltmer intressant när man diskuterar både rehab-aktiviteter och det forskare kallar för soft fascination in nature.
– Gröna tak och gröna väggar förbättrar ljudmiljön, ger ett annat ljus och reducerar temperaturen i våra städer, säger Petra Thorpert, universitetsadjunkt vid SLU:s institution för landskapsarkitektur, planering och förvaltning i Alnarp. Jag har intresserat mig för vad som händer med vår färgperception och vårt känsloliv när vi betraktar vegetationssystem i stadsmiljöer, och också hur dessa förändras med årstiderna.
Petra Thorpert forskningsfokus har legat på växtväggars estetiska bidrag i våra städer. Flera kollegor har arbetat med en särskild rehabilitationsträdgård vid Alnarp som skapades för nästan två decennier sedan. Trädgården har varit ett levande laboratorium för att se hur kontakt med natur och odlingar kan bidra till rehabilitering vid stressrelaterade diagnoser. Trädgården delades upp i ett antal ”rum”, vart och ett med olika bidrag till rehabiliteringsprocessen.
Greenworks är förstås i full gång med att ta fram växtväggar för både sjukhus och äldreomsorg. Hanna Malmström, verksamhetschef vid Björknäsgården, Norlandias äldreboende i Boden, är nöjd med hur deras miljö har fått ett lyft med Greenworks bidrag till en grönare interiör.
– Både vi, de anhöriga och de boende är väldigt positiva, säger Hanna Malmström. Man kan se hur växter och blommor frodas och förändras, det är en levande process med mycket detaljer som skiljer sig från en annars rätt kal och stilren miljö.
– Vår vaktmästare har ett förflutet som trädgårdsmästare. Han låter pensionärer hjälpa till, andra sitter istället och ser nöjt på, de har gjort sin andel trädgårdsskötsel under ett långt liv.
Greenworks fick förtroendet av NCC att upprätta en 125 kvm stor växtvägg på en gammal fasad som numera befinner sig inomhus i entrén av en ny del av universitetssjukhuset i Örebro. Ett 40-tal växter designade i ett mönster som löper i oregelbundna remsor från taket och ner till golvet pryder nu väggen och är svår att missa. Förutsättningarna är goda med mycket naturligt ljusinsläpp och bra belysning så det finns gott om utrymme för växterna att stjälka ut ordentligt med tiden vilket skapar något mer än en grön vägg.
Isak Birgersson, arkitekt hos AART, som ritat in växtväggarna är mycket nöjd med resultatet.
– I H-husets entréhall är växtväggen placerad på en stor väggyta som ligger i blickfånget i huvudstråkets alla riktningar. Där fungerar den som ett rogivande motiv både för den som rör sig genom entréhallen och för den som sitter och väntar. Själva gestaltningen av växtväggen gjorde Greenworks med fin känsla för rummet och i dialog med beställare och andra inblandade.
Jens Öqvist, landskapsingenjör och ansvarig designer för de flesta av Greenworks växtväggar, är väl medveten om hur vertikala trädgårdar kan bidra till bättre hälsa både på sjukhus och inom äldreomsorgen.
– Förutom att bidra till en viss syresättning av luften och minskade föroreningar så är jag övertygad om att grönska inomhus ger en lugn och avslappnad miljö där man kan slappna av och lyssna på ljudböcker för oss alla, oavsett ålder, säger Jens Öqvist. När jag är ute på projekt och planterar så är det ofta just pensionärer som stannar upp och tittar på när vi jobbar i liften, ibland applåderar de till och med över det vi åstadkommer.
– Jag tror vi står inför ett avgörande paradigmskifte i hur vi bygger och hur vi lever i våra städer, nu när vi lägger mer fokus på det gröna istället för grå betong.